Potrawy spożywane na Wielkanoc mają w Polsce długoletnią tradycje i wyjątkowe znaczenie. Przygotowując się do świąt po długim okresie postu, przykładamy szczególną wagę do jakości produktów, z których przyrządzimy dania podawane na obfite wielkanocne śniadanie i uroczysty niedzielny obiad. Mimo, że w sklepach pojawia się wiele gotowych ciast i przystawek, wciąż najwyżej cenimy te domowe, zrobione samodzielnie.
Wśród wielkanocnych specjałów nie może zabraknąć tradycyjnej jarzynowej sałatki, potraw z jaj oraz chrzanowych czy koperkowych sosów do mięs i wędlin. Zamiast majonezu, możemy użyć do ich przygotowania gęstego jogurtu − będą wtedy lżejsze. Jogurt Milandia z Mascarpone idealnie sprawdzi się w daniach, które wymagają użycia obydwu składników – jogurtu oraz serka mascarpone. Do zimnych potraw przygotowywanych z dodatkiem tradycyjnie ukwaszonej, wiejskiej śmietany Piątnica poleca w pełni naturalne, niezawierające żadnych dodatków Śmietany 22% oraz 10% Jogurtową. Natomiast do zabielenia świątecznego białego barszczu czy żurku idealne będą uniwersalne Śmietany z Piątnicy 12% lub 18%, które nie warzą się w gorących zupach i sosach.
Piątnica poleca sprawdzone przepis na sosy:
Sos chrzanowy
Składniki:
250 g Mascarpone Piątnica
200 g Śmietany, np. Jogurtowej 10% Piątnica
2 łyżki tartego chrzanu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mascarpone rozpuścić w rondlu, dodać śmietanę oraz chrzan. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Sos podać do wędlin oraz mięs.
Sos polski
Składniki:
250 g Mascarpone Piątnica
200 g śmietany, np. Jogurtowej 10% Piątnica
3 jajka ugotowane na twardo
sok z połowy cytryny
pęczek posiekanego kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mascarpone i Śmietanę rozpuścić w rondlu. Dodać ugotowane i pokrojone w kostkę jaja. Doprawić posiekanym koprem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos podawać do wędlin i mięs.
Śmietanka 30% do ubijania oraz Śmietana 36% do deserów będą doskonałą bazą kremów do ciast. Tradycyjny sernik najłatwiej będzie przygotować z gotowej, zmielonej już masy serowej – Twarogu Sernikowego Piątnica w wygodnym wiaderku, którą uzupełnimy ulubionymi bakaliami. Obok wielkanocnej baby i mazurków, na świąteczny deser OSM Piątnica poleca Tiramisu z kremowego serka Mascarpone, przygotowane według nowego, wypróbowanego przepisu:
Składniki:
2 opakowania 250 g lub 1 duże opakowanie 500 g sera Mascarpone Piątnica
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
200 g biszkoptów
2 szklanki świeżo parzonej, mocnej kawy
50 ml Amaretto
4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Następnie, do masy z żółtek stopniowo dodajemy ser Mascarpone, delikatnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miseczki i dolewamy likier Amaretto. Połowę biszkoptów na moment zanurzamy w kawie i układamy w podłużnym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarowujemy warstwę kremu i posypujemy kakao. Układamy kolejną warstwę lekko nasączonych kawą biszkoptów i przykrywamy pozostałym kremem. Wierzch deseru posypujemy kakao. Przed podaniem wstawiamy deser na kilka godzin do lodówki.
Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica dostępny jest w cenie 11 zł/1kg, natomiast ser Mascarpone − w opakowaniu 250 g oraz 500 g w cenie, odpowiednio, 5,50 zł i 11 zł/szt. Jogurt Milandia dostępny jest w cenie ok. 1,95 zł/250 g. Śmietanę jogurtową 10% można znaleźć w sklepach w cenie ok. 1,59 zł/200 g, Śmietanę 30% do ubijania w cenie ok. 3,90 zł/400 g, a Śmietanę 18% do zup w opakowaniu 200 g lub 400 g w cenie, odpowiednio, 1,69 i 2,89 zł.
Więcej informacji o produktach OSM Piątnica oraz przepisów na www.piatnica.com.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz