wtorek, 5 marca 2013

Wielkanoc z Piątnicą

Wielkanoc z Piątnicą

Potrawy spożywane na Wielkanoc mają w Polsce długoletnią tradycje i wyjątkowe znaczenie. Przygotowując się do świąt po długim okresie postu, przykładamy szczególną wagę do jakości produktów, z których przyrządzimy dania podawane na obfite wielkanocne śniadanie i uroczysty niedzielny obiad. Mimo, że w sklepach pojawia się wiele gotowych ciast i przystawek, wciąż najwyżej cenimy te domowe, zrobione samodzielnie.

 

Wśród wielkanocnych specjałów nie może zabraknąć tradycyjnej jarzynowej sałatki, potraw z jaj oraz chrzanowych czy koperkowych sosów do mięs i wędlin. Zamiast majonezu, możemy użyć do ich przygotowania gęstego jogurtu − będą wtedy lżejsze. Jogurt Milandia z Mascarpone idealnie sprawdzi się w daniach, które wymagają użycia obydwu składników – jogurtu oraz serka mascarpone. Do zimnych potraw przygotowywanych z dodatkiem tradycyjnie ukwaszonej, wiejskiej śmietany Piątnica poleca w pełni naturalne, niezawierające żadnych dodatków Śmietany 22% oraz 10% Jogurtową. Natomiast do zabielenia świątecznego białego barszczu czy żurku idealne będą uniwersalne Śmietany z Piątnicy 12% lub 18%, które nie warzą się w gorących zupach i sosach.

 

Piątnica poleca sprawdzone przepis na sosy:

 

Sos chrzanowy

Składniki:

250 g Mascarpone Piątnica

200 g Śmietany, np. Jogurtowej 10% Piątnica

2 łyżki tartego chrzanu

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Mascarpone rozpuścić w rondlu, dodać śmietanę oraz chrzan. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Sos podać do wędlin oraz mięs.

 

Sos polski

Składniki:

250 g Mascarpone Piątnica

200 g śmietany, np. Jogurtowej 10% Piątnica

3 jajka ugotowane na twardo

sok z połowy cytryny

pęczek posiekanego kopru

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mascarpone i Śmietanę rozpuścić w rondlu. Dodać ugotowane i pokrojone w kostkę jaja. Doprawić posiekanym koprem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos podawać do wędlin i mięs.


Śmietanka 30% do ubijania oraz Śmietana 36% do deserów będą doskonałą bazą kremów do ciast. Tradycyjny sernik najłatwiej będzie przygotować z gotowej, zmielonej już masy serowej – Twarogu Sernikowego Piątnica w wygodnym wiaderku, którą uzupełnimy ulubionymi bakaliami. Obok wielkanocnej baby i mazurków, na świąteczny deser OSM Piątnica poleca Tiramisu z kremowego serka Mascarpone, przygotowane według nowego, wypróbowanego przepisu:

 

Składniki:

2 opakowania 250 g lub 1 duże opakowanie 500 g sera Mascarpone Piątnica

4 żółtka

4 łyżki cukru pudru

200 g biszkoptów

2 szklanki świeżo parzonej, mocnej kawy

50 ml Amaretto

4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

 

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem pudrem ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Następnie, do masy z żółtek stopniowo dodajemy ser Mascarpone, delikatnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miseczki i dolewamy likier Amaretto. Połowę biszkoptów na moment zanurzamy w kawie i układamy w podłużnym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarowujemy warstwę kremu i posypujemy kakao. Układamy kolejną warstwę lekko nasączonych kawą biszkoptów i przykrywamy pozostałym kremem. Wierzch deseru posypujemy kakao. Przed podaniem wstawiamy deser na kilka godzin do lodówki.

 

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica dostępny jest w cenie 11 zł/1kg, natomiast ser Mascarpone − w opakowaniu 250 g oraz 500 g w cenie, odpowiednio, 5,50 zł i 11 zł/szt. Jogurt Milandia dostępny jest w cenie ok. 1,95 zł/250 g. Śmietanę jogurtową 10% można znaleźć w sklepach w cenie ok. 1,59 zł/200 g, Śmietanę 30% do ubijania w cenie ok. 3,90 zł/400 g, a Śmietanę 18% do zup w opakowaniu 200 g lub 400 g w cenie, odpowiednio, 1,69 i 2,89 zł.

 

Więcej informacji o produktach OSM Piątnica oraz przepisów na www.piatnica.com.pl.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz