wtorek, 23 kwietnia 2013

Snack nie tylko od święta

Snack nie tylko od święta

Pamiętacie pszenne chrupki przeznaczone do samodzielnego przygotowywania? Małe krateczki, które po wrzuceniu do głębokiego tłuszczu nabierały objętości, zmieniając się w chrupiącą przekąskę? Tak, to właśnie  Snack – Przysmak Świętokrzyski.

Snack, czyli?


Gotowe chrupki powstają podczas smażenia Snack’ów w gorącym tłuszczu. W trakcie tego procesu zwiększają swoją objętość nawet do pięciu razy, co zawsze fascynowało zwłaszcza najmłodszych. Produkt ten sprawdza się zarówno na imprezach, jak i w trakcie filmowych czy sportowych wieczorów przed telewizorem. Dzięki temu, że nie zawiera przypraw, stanowi świetny dodatk do sosów i dipów. Może    być słoną, ale także słodką przekąską. Właściwie to, jak zostanie doprawiony, zależy tylko od naszej wyobraźni, a ta nie zna przecież granic. Co więcej - z jednej, 400 - gramowej torebki otrzymujemy objętościowo od 6 do 10 litrów gotowych chrupek. W zupełności wystarczy by móc długo cieszyć się ich wyśmienitym smakiem.

Jak przygotować?


Smażenie Snacka to nic trudnego. Do garnka lub głębokiej patelni należy wlać olej i podgrzać go do około 1800C. Temperaturę sprawdza się wrzucając kilka sztuk Przysmaku na próbę. Jeśli po 5 -10 sekundach wypłyną na powierzchnię to znak, że pora zaczynać smażenie. W tym celu wsypujemy do naczynia półprodukt małymi porcjami, lekko przyciskając go łyżką cedzakową – tak aby cały znajdował się w gorącym oleju. Wystarczy poczekać 5 -10 sekund aż Snack urośnie i nabierze słomkowego koloru i gotowe! Na koniec wystarczy odsączyć chrupki z oleju, wykładając je na papierowy ręcznik. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz