Producent warzyw konserwowych, firma Bonduelle, wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom umieszczając na opakowaniach informacje o metodach wytwarzania oraz miejscu pochodzenia warzyw.
Po serii protestów wobec GMO, wprowadzeniu w Polsce zakazu upraw roślin modyfikowanych genetycznie, a także w związku z licznymi pytaniami konsumentów, firma Bonduelle umieściła na puszkach swoich najbardziej popularnych produktów informacje o pochodzeniu i metodach wytwarzania oferowanych warzyw. Na sklepowych półkach można już znaleźć kukurydzę Bonduelle z hasłem „Niemodyfikowana genetycznie" oraz groszek Bonduelle z informacją „Polskie uprawy, polskie smaki". Zmiany na etykietach stanowią jasny przekaz dla konsumentów wybierających jedynie zdrowe i naturalne produkty żywnościowe.
„Stanowisko Bonduelle w sprawie roślin GMO jest jednoznaczne. Sprzeciwiamy się praktykom modyfikacji genetycznej i nie używamy w naszych produktach warzyw GMO. Co więcej, stosujemy rygorystyczne zasady siewu oraz nadzoru upraw" - mówi Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska. Taką opinię na temat GMO podziela wielu Polaków.
Zainteresowanie polskich konsumentów budzi także pochodzenie kupowanych produktów. Większość z nas ma świadomość jak duże znaczenie dla zdrowia ma sposób uprawy i produkcji oraz pochodzenie składników, z których wytwarzane są produkty żywnościowe. Preferujemy wyroby pochodzące z wybranych regionów rynku krajowego. Według badania SMG/KRC z 2010 r. aż 81% Polaków wybiera produkty krajowe, a 61% uważa, że ekspozycja informacji o pochodzeniu produktu wpływa na ich decyzje zakupowe.
Aby dostarczać konsumentom zdrowe i bezpieczne warzywa najwyższej jakości firma Bonduelle współpracuje z wyselekcjonowanymi dostawcami roślin, stosującymi naturalne metody uprawy gleby, mechaniczne metody zwalczania chwastów i odpowiedni dobór nasion oraz wybierającymi optymalny moment zbiorów. Dzięki temu kukurydza Bonduelle jest nie tylko wolna od GMO, ale także chrupiąca i naturalnie słodka, a groszek z Kujaw miękki, delikatny w smaku i intensywnie zielony. Ten ostatni jest uprawiany i produkowany w Gniewkowie przy użyciu uproszczonej techniki uprawy gleby oraz płodozmianu. Czas, od momentu zbioru do przetworzenia groszku nie przekracza 4 godzin, dzięki czemu zachowuje on swoje naturalne walory smakowe, zdrowotne i jakościowe.
Produkty i ceny
W ofercie Bonduelle znajduje się kilkanaście rodzajów produktów apertyzowanych z kukurydzy i groszku. Wszystkie produkty oznakowane zostały etykietą informującą o metodach wytwarzania oraz miejscu pochodzenia warzyw. Wieczka puszek wyposażono w otwarcie - „easy - open", a ich wnętrze w specjalną ochronną emalią uniemożliwiają migrację niepożądanych związków do produktu.
Kukurydza złocista: 212 ml - 2,86 zł; 425 ml - 3,44 zł; 850 ml - 6,47 zł.
Kukurydza złocista z groszkiem: 212 ml - 3,09 zł; 425 ml - 4,65 zł.
Groszek konserwowy ekstradrobny: 212 ml - 3,71 zł; 425 ml - 4,14 zł.
Groszek konserwowy tradycyjny: 212 ml - 2,56 zł; 400 ml - 2,53 zł; 850 ml - 4,96 zł.
Powyższe centy to ceny brutto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz