środa, 20 marca 2013

Szybko i szlachetnie – Knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym

Szybko i szlachetnie – Knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym

  To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale nie oznacza, że na aromatyczne knedle czekać musimy co najmniej do czerwca. Aby rozbudzić nieco zaspane, zimowe apetyty proponujemy knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym. Ich przygotowanie zajmuje 6-7 minut, a smak sprawia, że mogłyby ozdabiać kartę niejednej restauracji. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak, cudowny zapach i nieporównywalny z niczym aromat. Wspaniale urozmaica słodkie potrawy i świetnie komponuje się z owocami.

składniki:

- Knedle z truskawkami JAWO 1op.

składniki sosu:

- 300 ml wody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka anyżu - ziarno

Przygotowanie sosu:

  Na patelnię wysypać i rozpuścić cukier. Otrzymaną w taki sposób jasną, karmelową masę połączyć z anyżem i wodą. Zagęścić sos, odparowując wodę.

 

  W tym samym czasie zagotować 3l posolonej wody. Wrzucić zamrożone knedle, nie mieszać. Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię, gotować na wolnym ogniu 6-7 minut.

  Wystudzić sos i podawać schłodzony z ugotowanymi knedlami.

Smacznego!

Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz