Kurczak Zagrodowy z Podlasia hodowany ekstensywnie w małych rodzinnych gospodarstwach i żywiony jedynie niemodyfikowaną paszą roślinną, dostępny jest w postaci całej tuszki oraz wygodnych, gotowych elementów. Producent, Grupa Drosed proponuje produkty marki Zagrodowy osobom, które poszukują wysokiej jakości mięsa o tradycyjnym, domowym smaku, pochodzącego od sprawdzonego dostawcy.Konsumenci mogą wybrać ulubiony kawałek spośród fileta z piersi, nóg, ud, podudzi i skrzydeł ze skórką lub porcje rosołowe, idealne do przygotowania esencjonalnego bulionu.
Grupa Drosed poleca przepis na Marynowane uda z kurczaka Zagrodowego z Podlasia duszone z pomidorami. Do jego przygotowania można użyć gotowych elementów z kurczaka. Danie, któremu aromat nadają nasiona oraz liście świeżej kolendry, podawane z kuskusem przywodzi na myśl odległe, słoneczne kraje Maghrebu.
Składniki dla 4 osób:
800 g ud z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
Marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
1 cukinia pokrojona w pół plastry
½ szklanki bulionu drobiowego
400 g przecieru pomidorowego
100 g cieciorki (z puszki)
Garść prażonych migdałów
Garść prażonych orzechów nerkowca
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sól, imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin rzymski do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus z rodzynkami i pomidorami. Smacznego!
Przygotowanie dania zajmie 60 min. Porcja mięsa dostarczy nam ok. 620 kcal, porcja kuskus − ok. 130 kcal.
Więcej inspirujących przepisów na dania z kurczaka polecanych przez szefa kuchni, Konrada Birka, można znaleźć w serwisie www.zagrodowy.pl.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia ze złoto-granatową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy filet, nogi, skrzydła, uda oraz podudzia z kurczaka w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg, w zależności od rodzaju elementu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz