wtorek, 26 lutego 2013

Zabłyśnij dzięki marynacie teriyaki

Zabłyśnij dzięki marynacie teriyaki

Teriyaki to japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono polegająca na pieczeniu lub grillowaniu mięsa i ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W Japonii ze względu na fakt, iż jest to kraj wyspiarski przyrządzane w ten sposób są głównie różne rodzaje ryb, a w Polsce najchętniej wykorzystuje się marynatę do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw. Hitem każdej imprezy staną się pieczone paseczki piersi kurczaka w teriyaki oraz duszone warzywa z datkiem marynaty (np. młode marchewki lub fasolka szparagowa). Jeśli natomiast w planach masz rodzinną uroczystość, uznanie gości zdobędą glazurowane steki wieprzowe, podane z sałatą lodową, pomidorami i odrobiną teryiaki, która wydobędzie świeżość składników.

Produkt stworzono głównie z myślą o poprawie smaku i wyglądu potraw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Samo marynowanie w teriyaki nie jest pracochłonne. Wystarczy pokroić mięso lub warzywa, dodać odrobinę marynaty i odstawić do lodówki na minimum
2 godziny, a potem przyrządzić danie w swój ulubiony sposób. Taka oszczędność czasu bez ucieszy każdą studentkę, zapracowaną kobietę biznesu czy młodą mamę, która marzy o chwili wytchnienia i odrobinie czasu dla siebie samej.

Skąd w marynacie takie właściwości i głęboki smak? Tajemnicą jest jeden z jej składników, a konkretnie sos sojowy Kikkoman, który od 300 lat jest produkowany według oryginalnej receptury, jedynie z naturalnych składników (soi, pszenicy, wody i soli). Prawdziwa marynata teriaki, również nie zawiera sztucznych dodatków. W składzie znajduje się tylko sos sojowy, wino oraz cukier lub miód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz